Minulla oli koira Suomessa, jonka tuomista tänne harkitsin pitkään. päädyin kuitenkin siihen, että koira jää Suomeen.

Ei siinä, että koira tarvitsee sirun, kansainvälisen passin ja terveystodistuksen ja rokotukset kuntoon. Ne on vielä helppo hoitaa Suomessa. Mutta täällä päässä! 

Espanjassa on erikseen luetteloitu vaaralliset rodut. Tällä listalla ei ole mitään tekemistä koiran todellisen luonteen kanssa vaan rodut on yleisesti luokiteltu vaarallisiksi vaikka mistä tahansa koirasta tulee väärin khodeltuna hullu ja vaarallinen. Yhäkään en tiedä varmaksi onko Suomessa olevamme koiramme vaarallisten rotujen listalla vai ei. Listaa tuntuu olevan mahdoton saada mistään käsiinsä.

Jos on niin onnellinen tilanne, että koira ei ole tuolla listalla, niin tarvitaan koiralle veronumero, hallussapitolupa (jos koiran säkä on yli 43 cm). Koska tahansa voi poliisi tai Guardian Civil tulla kysymään noita papereita ja ellei papereita ole, niin todella hyvällä onnella selviät pelkillä huomautuksilla ja sakoilla, jotka voivat olla melkoiset. Hyvä onni on sittenkin vielä myötä, jos poliisi takavarikoi koiran ja antaa sinulle lain mukaiset 13 päivää aikaa hankkia kyseiset paperit ja voit lunastaa koirasi sakkoa vastaan kaupungin kennelistä/rankkurilta. Huonolla onnella, jos poliisilla on huono päivä, niin hän voi myös lopettaa koiran välittömästi. Ei auta että se on lainvastaista. Siitä ei maksa vaivaa valittaa. Prosessi on hidas ja maahanmuuttajana olet alta vastaajana. Joten yksinkertasinta on pitää no paperit mukana AINA kun koiran kanssa on ulkona.

Jos sitten on se tilanne, että koirasi rotu kuuluu vaarallisten rotujen listalle, niin papereita tarvitaan lisää. Tarvitset myös espanjalaisen eläinlääkärin todistuksen siitä, että koira on hallinnassasi ja uskoo sinua käskystä. Mukisematta. Sen lisäksi koirasi tarvitsee myös aina ulkoillessaan kuonokopan. 

On ilmeisesti helpomppaa hankkia hylätty koira Espanjasta Suomeen kuin tuoda perheen lemmikki Suomesta tänne.

Huomioitavaa on sitten myös se, että koiran kakat on sittne ihan oikeasti kerättävä pois. Niin naurettavaa kuin se onkin, kun koirasi kakat eivät 2 vuorokautta kestä tätä kuumuutta vaan maatuvat ja häviävät, niin silti ne on kerättävä pussiin ja pistettävä roskiin (josta teinit voivat niitä keksiä heitellä kadulle tai muuta vastaavaa, mutta se ei sentään ole sinun päänsärkysi enää). Ellet kerää ja joku virallinen taho on sillä tuulella ja sattuu näkemään, niin sakot rapsahtaa. Pari vuotta sittne tuo sakko oli Torreviejassa 200 e/kerta. Täällä Málagassa sakon suuruus riippuu paikasta. Eräässä puistossa oli alku- ja loppupäässä puistoa selvästi ilmoitettu, että sakon suuruus on 500 e/kerta. Ja keskellä puistoa 750 e/kerta. Kyllä siinä muistaa kakat kerätä.

Alicantessa ei koiria saanut viedä rannalle. Joka paikassa oli selkeät kiellot asiasta. Ja sitä oli syytä noudattaa. Täällä... näyttä nuo koirat iloisesti kirmaavan rannalla. Mutta Espanja ei mitenkään erityisen koiraystävällinen maa ole, joskin kannattaa varautua siihen, että on täysin normaalia, että koirat jolkottelevat irti isäntänsä kanssa. Jotkut kulkevat täysin vierellä, toiset kulkevat jossakin siellä päin missä isäntäkin. Yhtä kaikki, irti ovat.

Täällä ei kuitenkaan ole mikään katastrofi, jos koirat ottavat johtajuustaistelun. Omistajat pysähtyvät, antavat koirien ottaa mittaa toisistaan ja selvittää johtajuuden, kun koirat ovat rauhoittuneet, niin jäädään juttelemaan vielä toisen omistajan kanssa. Että vaikka koirattomien ihmisten ja turistien takia koiriin suhtaudutaan varauksella, niin koira saa kuitenkin täällä olla koira ja tutustua toisiin koiriin lajinsa omaisesti.

Hylättyjä koiria täällä on paljon, joten ihan ymmärrettävääkin, että koirien tuontiin suhtaudutaan varauksella vaikka säädökset voivat tuntuakin käsittämättömiltä. Eikä tuosta mitään haittaa ole, että joutuu erikseen hankkimaan kookkaammalle koiralle "luvan", sehän vain kertoo, että olet pätevä koiran omistaja. :)