Nyt jo viikon olen kärsiny hartiakivusta joka alkaa olla murhaava. Sentään burana auttaa hetken, sen hetken että voi venytellä kevyesti. Paljon ei pysty edes hartiaa venyttämään ilman että viiltää. No... helpostihan sanotaan "mitä jos menisit lääkäriin". Jep. Pääsemme taas silloin aiheeseen miksi en mene. 

Minulla on aikoja sitten mennyt luottamus suomalaiseen terveyden hoitoon, koska kun polveni oli sökönä ja vaati leikkausta, niin monta kuukautta lääkärit määräsivät polvelle vain lepoa. Vaikka se nimenomaan olisi vaatinut leikkauksen ja kuntoutusta.

Kun selkäni oli sökönä, niin se olisi leikattua mielellään hetikin, joskin leikkauksen hyödyllisyydestä ei ollut takuita. Jumppaohjeet jotka sain fyssarilta eivät auttaneen ja jumppa jolla selkäni sain kuntoon oli fyssarien ja lääkärien mielestä ehdottomasti kiellettyjen listalla. 

Ja nyt... no, todennäköisesti lääkäri vain tuumaa "voi voi... tossa pino reseptejä, muist kun otat lääkkeet että olet sängyn reunalla koska todennäköisesti nämä väsyttävät niin että saatat nukahtaa niille sijoille" (kuultu siis tämä ennenkin). Ja lepoa ja fyssaria. 

Mikä lie sitten onkaan syynä, että hartia on noin kipeä. Hovihieroja ei uskaltanut alkaa edes hieromaan, epäili että sidekalvossa on tulehdus. Hyvin paljon mahdollista varmaan sekin. Niitäkin on tullut joskus podettua ja niihin ei suinkaan kirjoiteta mitään antibiootteja ja vaan kalliita reumalääkkeitä. Joiden teho on ollut kyseenalainen. 

No... lämpö auttaa kipuun, sen olen huomannut. Lepo pahentaa. Samoin hieronta, jota tyttö halusi eilen varovasti tehdä. Tulos: hartia ei suinkaan auennut ja kipu helpottanut. Päinvastoin. Kipu alkoi säteilemään polveen, nilkkaan, kyynärpäähän, ranteeseen ja takareiteen. Eli ei hierontaa. 

Aamut on vaikeita. Levon jälkeen on vaikea nousta sängystä ylös, kun kipu on niin murhaava. Vanhat vaivat alaselästä tulevat mieleen, mutta nyt vaiva on yläselässä. Joten ei kun jumppaamaan ja jossakin kohtaa se alkaa helpottaa.

*****

Eilen tulin Tampereelta. Juttelin junassa vastapäätä istuvan rouvan kanssa. Ensin hän sääli minua, kun olin menettänyt upean kesän Suomessa (kuultuaan että olen töissä Espanjassa). Hymyilin nätisti ja totesin, että olen kyllä kuullut että säät ovat olleet mahtavat, mutta sitä ne on olleet Espanjassakin ja ovat edelleenkin. 

Keskustelun edetessä rouvan sääli muuttui ihmetykseksi. Hän oli varma, että Espanjassa ei ole ilmaista terveydenhuoltoa, ei sosiaaliturvaa, ei mitään sitä mitä Suomessa. Kerrottuani vain pintaraapaisun Espanjasta päräytti rouva ilmoille hyvän kysymyksen: "miksi me sitten täällä maksamme niin paljon veroja!?" Niin... miksi? 

Onhan Suomessa moni asia hyvinkin ja Espanjassa monessa asiassa parantamisen varaa, mutta palon on Espanjassa jo parannuksiakin saatu aikaan. Siinä missä kuuntelen ystävieni manailevan virastoissa juoksemista, jonottamista luukulta ja virastosta toiselle ja kuukausien odottelusta päätöksistä, niin itse en voi sanoa kuin että virastoasiointi Espanjassa on minulle ollut miellyttävää ja yksinkertaista. Ja nopeaa.

Kaikesta vaan jää päälepäin mieleen, että jotakin - en voi sanoa tietäni mitä - Espanja tekee toisin kuin Suomessa ja se tuntuu toimivan. Ja sama kokemus minulla on myös lääkäreistä. Tosin itse epäilen vahvasti että niska-hartia kipuni vain häviää, kun pääsen takaisin Espanjaan. Että siihen ei sen enempää lääkäriä, lääkkeitä tai kuntoutuksia tarvita.