Helatorstai. Suomessa pyhäpäivä, täällä ei. oten minulla luvan perästä vapaapäivä, koska ei voi tehdä töitä Suomeen. Arkivapaa asioilla juoksemisen jälkeen tuntui mukavalta, koska sai ottaa rennosti. Joten suunnistin Plaza Mayorille.

Ajatuksena oli lähteä tästä Suomi-yhteisöstä vain pois. Kiva, että naapurit pitää huolen toisistaan, on tiivis yhteisö, mutta liika on liikaa. Ja koska suurin osa naapureista on sairaseläkkeellä, työttömiä tai muuten vaan riluttelemassa, niin ei vain yksinkertaisesti jaksa ainaista kupittelua katsella pihassa. 

Vaan oli minulla ihan "asioitakin" hoidettavana. Vaikka suomi-liittymällä onkin ihan kohtuuhintaista rimpauttaa Suomeen, niin sen toimivuus on HYVIN vaihteleva. Joissain paikoissa ei ole mitään yhteyttä, joissain on. Tekstiviesteä en saa lähtemään ollenkaan. jotkut liittymät toimii paremmin, jotkut ei ollenkaan... joten päätin, että ostakin lähden hakemaan paikallisen puhelinliittymän. Ja Plaza Mayor on sen sortin kauppakeskittymä, että en ole ennen moista nähnyt. Se on kuin oma pieni kaupunkinsa. Ja sieltä löytyy LÄHES kaikkea. Ihan urheilukeskuksesta ja uimahallista lähtien (tosin kukaan ei oikein tiedä mistä sinne pääsee sisälle, mutta siellä sellainen on kuitenkin :D )

Vaan niin... tiesin jo että siellä ON ainakin kolme puhelinkauppaa. Ensimmäinen johon menin oli Phone House, joka edustaa lähes kaikkia puhelinyhtiöitä. No, ei edusta. Montaa kuitenkin. Ja onnekseni paikalle osui myyjä, joka puhui englantia. Ja ei... joka ikiseen liittymään tarvitsee NIE-numeron. kiinteän nettiyhteyden saisin kyllä pelkällä passilla, mutta liikkuva laajakaista tai puhelin... ei onnistu ilman NIE:tä. Selvä. 

No, vaihtoehtoina on prepaid. Sellainen minulla on ennenkin ollut, mutta se on jo vanhentunut Ja prepaidiinkin tarvitset passin. Ei kuten Suomessa, että otat ja ostat liittymän, laitat puhelimeen ja alat käyttämään. Ei. Se pitää myös aktivoida, kuten kaikki puhelinliittymät täällä. Ja rekisteröidä sinun nimelle ja henkilötunnukselle. Vaan tarolla oli ainoastaan pirun kalliita prepaid-liittymiä. Sellaisia, joissa oli 600 minuuttia PAIKALLISIA puheluja ja ne maksoivat 20-40 e. Juu, ei kiitos.

Toinen paikka, Movistarin myymälä. Sama juttu.

Kolmas paikka, Orangen myymälä. Sama. Joten ei liittymään. Sillä tiedän että aikaisempi liittymäni oli espanjalainen prepaid ja huomattavasti halvempi mitä nyt tarjosivat. Se oli Lycamovil, mutta sen edustusta en löytänyt. Se löytyykin yleensä Locutoriosta, joka on vähän kuin lennätin, voit soittaa puhelinkopista, käyttää nettiä, kopioida, tulostaa, faxata, skannata jne yhdessä ja samassa paikassa. Niitä on yleensä lähes joka nurkalla, paitsi tässä kapunginosassa/pikku kylässä jossa itse olen. Täällä OLI sellainen, mutta liiketila on nyt tyhjänä, kuten suurin piirtein oka toinen liike tila missä tahansa muuallakin kaupungissa.

Ärsyynnyin. Piruako sitä NIE:tä tarttee ihan joka paikassa!

No, äksyllä tuulella marssin takaisin kämpille, nappasin koneen käteeni ja muistin aulan seinällä oleen mainoksen. Suomenkielisen sellaisen, jossa kehuttiin että MasMovililla voi soittaa ympäri Eurooppaa kiinteällä kk-maksulla (vajaa 40 e/kk). Joten sitä tilaamaan. Ei tarvittu NIE:tä. Liittymä tosiana lupaa 1000 minuuttia puhetta MIHIN TAHANSA EUROOPAN MAAHAN kiinteällä kk-maksulla. Selvä. Liittymä tilaus onnistui passilla. Toimitusosoitteeksi tämä osoite ja tarkistamaan tilausvahvistus. Juu... kaikki ok, ja tilausvahvistus lupaa toimittaa liittymän minulle kotiin kuriirin mukana 2-5 arkipäivässä. Silloin minun kylläkin pitää olla itse henkilökohtaisesti paikalla vastaanottamassa liittymä ja näyttämässä henkkarini. Mutta siitä tulee ilmoitus sähköpostilla edellisenä päivänä. Asia ok. Joten odotellaan. Vielä ei ole tullut ilmoitusta, mutta vasta onkin 3. arkipäivä. Ja tarttee pankkitilistä ja passista skannata kopiot yritykseen. Fine. Jäi kyllä vähän epäselväksi, että ennen liittymän toimitusta vai toimituksen jälkeen 3 kk:n kuluessa. Mutta se selvinnee minulle pian. Ja sitten pitää soittaa ilmaiseen numeroon ja aktivoida liittymä. Villi veikkaus on, että kielivalikoima on ensin espanja. ;)