Otsikossa ei ole nyt kirjoitusvirhettä vaikka kuinka niitä muuten teksteissä esiintyykin. Pahoittelut siitä, vaikka niistä ei kukaan ole ilmeisesti nähnyt pahastikaan vaivaa, niin en aio jatkossakaan oikolukea tekstejäni yhtään sen tarkemmin. Yleensä kun kirjoitan vain tajunnan virtana.

Mutta niin... harkinnassa on puhelimia. Ei vain yksi vaan vähän useampia, koska tässä nyt yhdellä jos toisella on alkanut puhelin temppuilemaan. Oma luurini esimerkiksi on keksinyt varsin kivan toiminnon... teen puhelimella mitä tahansa - yritän soittaa lapselleni, sammutan herätystä tai muuta vastaavaa, niin puhelin soittaa Hellulle. Onneksi hänelle eikä ihan mihin sattuu, mutta tämä puhleimen oma tahto on kyllä hieman aiheuttanut minulle ilmeitä, kun olen lapsille yrittänyt soittaa ja puhelin valitsee Hellun numeron. Ihan sama otanko numeron puhelinluetelon yhteystiedoista vai viimeksi soitetuista, aina ensin soittaa Hellulle. 

Samoin kun sammutan herätyksen. 

Voi siis päätellä, että puhelimessa lienee jotakin vikaa. Ja että tuskin moinen kapistus kovin kauan toimii enää. Joten paras alkaa suunnittelemaan uutta puhelinta. Noh... on tullut selattua mainoksia ja ei löydy mieleistä. Ajattelinpa sitten että poikkean ihan johonkin liikkeeseen katsomaan vaihtoehtoja, koska kaikki mallithan ei mainoslehtisissä ole. 

Gigantti palveli oikein mukavasti, joskin persoonattomasti meitä. Lapset olivat jo mielesen puhelimen katsoneet etukäteen ja sitä siinä tutkailivat. Myyjä ilmoitti kyllä suoraan, että kyseisen mallin muisti ei todellakaan riitä nykyteinien käyttöön ja sillä verukkeella niitä on paljon tullut huoltoon. Hmm... oliko noin vai yrittikö myyjä vain myydä meille kalliimpaa puhelinta. Pitää perehtyä vielä asiaan.

Samalla katselin myös öljytäytteisiä pattereita. Varsin näppärän olosia ja hintakin oli kohtuullinen. Toisin kuin puhelimissa. Niissä sain todella nieleskellä, koska netistä olin jo löytänyt yhden tehopakkauksen joka oli tuplaten tehokkaampi mitä nuo keskihintaiset puhelimet Suomessa ja jonkin verran edullisempikin. Oli myös saanut monet todella hyvät arvostelut, joten ei taida ihan lelupuhelin olla.

Gigantista suunnistettiin Expertille. Myyjä tuli jo heti ovella vastaan ja kysyi kuinka voi meitä auttaa. Ilahduin tästä ja kerroin mitä olen vailla. 

- No, minä voisin aloittaa kyllä vaikka lämmityslaitteista ja lapset kaipaa puhelinesittelyä

- Ei meillä ole

- Häh!? Aaa... siis teillä ei ole lämmityslaitteita?

- Ei. Ne on rautakauppatavaraa.

- Ai. No, teidän kilpailijalla tuossa naapurissa kyllä on.

- Niin... kyllähän minäkin saan tänne mitä tahansa kun tilataan.

- No, niillä on kyllä ihan hyllyssäkin. Vana ei siinä, sittne katsotaan vain puhelimia

- Täältä löytyy. Millainen puhelin?

- No, mieluiten toimiva.

Myyjä jäi tässä vaiheessa takeltemaan ja sittne tajusin itse jo hieman auttaa myyjää. 

- Niin siis... kun täsäs perheessä alkaa olla se tilanne, että yhdellä puhelin sammuu 4 kertaa tunnissa, yhdellä on antiikkinen puhelin, oma puhelin soittelee isännälle ja isännän joku iso kallis luuri otti kosketusta betonilattian kanssa ja näyttö on rikki.

- Juu juu... no, nyt kun on noin monesta puhelimesta kyse, niin ehdottomasti kannattaa sitten kilpailuttaa liittymätkin. Ootteko ajatelleet DNA:ta? 

- Ei. Ei kannata. Ei toimi siellä missä me liikumme. 

(Kerroin missä päin liikumme)

- Ootteko koska viimeksi testanneet?

- Hmm... noin viikko sitten.

- no se sittne pitänee paikkansa.

- Pitää kyllä. Ei siellä toimi kunnolla kuin Sonera. Muut eivät uskalla edes luvata 3G:tä vuoren varmaksi. Hyvällä säällä voi sekin olla käytössä.

katslein yhtä puhelinta ja kysyin

- Mitenkäs paljon tässä on muistia noin teinejä ajatellen?

- Nyt pitää kyllä tarkistaa 

Ja minä mietin mielessäni, että miksi ihmeessä Gigantti pystyy laittamaan kaikki oleelliset tiedot esille puhelimen viereen, mutta Expertillä ei ole kuin pari mainintaa tuotteesta ja hinta!? 

Meni tovi jos toinenkin ennen kuin myyjä palasi meidän luo. 

- Sitä muistia oli 2 Gt ja laajennettavissa sitten kortilla 32 Gt:n asti eli riittää hienosti teinien käyttöön. 

Katsoin myyjää pitkään. Sen minäkin tiedän, että ei tasan riitä, kun teinit käyttävät vaikka mitä puhelimella.

- Tarkistin muuten tuon kuuluvuudenkin. Olette oikeassa että tällä hetkellä sinne ei voida luvata vuoren varmaksi kuin 2G-verkko, hyvällä säällä 3G. Mutta DNA ja Sonera rakentavat tuota pohjoisen aluetta parasta aikaa kuitenkin...

- Niin... Sonera on rakentanut jo. Se on ainoa mikä siellä toimii.

Myyjä-rassu ei oikein osannut enää sanoa mitään. Katselimme hetken puhelimia ja totesin, että palaamme asiaan toisella kertaa, kun on saatu tarkemmin selvitettyä millaiset tarpeet sittne isännällä on uuden puhleimen suhteen.

Vaan niin... mitäpä myyjä olisi voinut tehdä toisin? Ensinnäkin hän olisi voinut heti alkuun kertoa että heillä ei valitettavasti ole niitä lämmityslaitteita, mutta jos jotain tiettyä minulla on mielessä, niin voidaan tilata. Itse en olisi ensimmäisenä töksäyttänyt "se on rautakauppatavaraa". Toki hän ei tiennyt että olen tulossa naapurista ja siellä vasta niitä lämmityslaitteita olin katsellut, mutta kai nyt pitäisi tietää että jos kilpailijalta löytyy. 

Ehkä olen vain nirsoontunut Espanjassa, koska siellä kyllä asiakkaalle kerrotaan jos jotakin ei ole, kerrotaan nätisti ja jos sitä löytyy naapurista niin neuvotaan reitti sinne. Ravintoloissa saattaa tarjoilia tuumata, että juuri tällä hetkellä ei ole, mutta aivan tuota pikaa on - 15 minuutin päästä ja joku lähtee hakemaan juomaa/kyseistä ruokaa.

Toisekseen myyjä olisi voinut kysyä minulta suoraan millaisia tarpeita tai toiveita minulla on uudne puhelimen suhteen. Toki sitä kysymyksellään tarkoitti, mutta "millainen puhelin?" ei juuri vielä avaa minun ajatuksiani hänelle että saisi mitään tarpeita kalasteltua. Hän voi tarkoittaa yhtä hyvin millainen puhelin minulla nyt on tai millaista puhelinta olen ajatellut, millaisia vikoja puhelimessa nyt on, millaisia ominaisuuksia kaipaan uudelta puhelimeltani. 

Kolmannekseen myyjän into liittää liittymät heti kaupan hierontaan mukaan oli se viimeinen niitti. En ollut vielä edes katsonut puhelimia ja olin vasta kertonut että tarvitsemme useamman puhelimen. Jo pelkät puhelimet tulevat olemaan aika kallis paukku - joten liittymät ja niiden mahdollinen hintaan vaikuttava alennus olisi kannattanut jättä keskustelun viimeiseksi. Nyt sillä vei lopunkin mielenkiinnon tehdä puhelinkauppoja.

Vaan myyntihän on taitolaji. Se mikä toimii yhdelle asiakkaalle ei toimi toiselle, myyjä taiteilee aina enemmän tai vähemmän veitsenterällä ja vuoren varmankin kaupan voi sössiä yhdellä väärällä kysymyksellä väärässä paikassa. Tässä tapauksessa ei tokikaan ollut edes läheskään varma kauppa. Ei edes potentiaalinen asiakas sen jälkene miten lämmityslaitekeskustelu oli hoidettu, mutta sen olisi ehkä voinut muutamilla jutuilla kääntää kuitenkin kaupaksi. Hintaerot puhelimissa oli pienet kilpailiaan nähden joten se ei olisi ollut ratkaiseva asia kuitenkaan.