Nonnii... Suomessa on oltu jo reilu viikko. Ja olen jo aivan valmis lähtemään takaisin. Olin itseasiassa jo valmis lähtemään heti saman tien kun tulin Suomeen. Katselin maisemia ja en voinut ymmärtää mitä ihmettä täällä oikein teen. Katselin ihmisiä ja heidän happamia ilmeitään ja alakuloisuuttaan. Yritin löytää edes yhden ihmisen joka aidosti näyttäisi nauttivan elämästään. Ei ole vielä tullut vastaan. 

Kaipa ihmiset täällä nauttivat elämästään, mutta se ei näy. Ei ainakaan turuilla ja toreilla. Ei samalla tavalla kuin Espanjassa jossa ihmisten kasvoista näkee selvästi aidon ilon ja onnen. 

Kun palasin viime perjantaina, niin minulla ei ollut vielä kipuja minkäänlaisia. Hierontaa varten tehtiin pieni kartoitus ja lihakset eivät olleet jumissa, eikä niveletkään. Tiistaina oli sitten hieronta. Sunnuntai-iltana tuli kivut kuvioon. Ja tiistaina löytyi niin paljon jo lukkoja ja jumituksia, etenkin nivelistä, että "hovi-hierojani" alkoi jopa epäilemään, että näinköhän voisi olla kyse fibromyalgiasta. No, voihan se ollakin. Vaan mitäpä siitä lääkäriin menemään... "tauti" tai mikä lie onkaan paranee ehkä itsekseen tai sitten pahenee. Hoitoa ei ole, sen kanssa vain on opittava elämään. Ja kosteus ja kylmyys pahentavat sitä. Tavallinen särkylääke harvoin auttaa... ja eläkkeelle sen kanssa ei pääse - enkä edes haluakaan. Eikä minulla ole edes aikaa nyt päätyä eläkkeelle :D

Työkuvioissa on nyt menossa hyvin kiireinen aika. Nyt kun olen Suomessa, niin olen työn merkeissä täällä. Mutta samalla hoidan monta muutakin asiaa, ja kun lähdemme takaisin, niin saan lapsenikin mukaan. En malta odottaa, että saan näyttää heille kaiken sen ihanan Espanjasta mitä rakastan.

*****

Vaan niin... kovastikaan en ole töistäni jaksanut kirjoitella. Joskus alussa kyllä. Mutta ihan kertauksena... olen puhelinmyyjä ja tehnyt jo tätä työtä vuosia. Ja vielä ylpeä siitä ja tykkään tehdä tätä jatkossakin. 

Suomessahan puhelinmyynti on viime aikoina ollut paljon otsikoissa. Enkä ihmettele. Koska jo pelkästään Suomessa ala on villi. Alalle ei ole olemassa yleissitovaa TES:iä, mutta vastoin monia käsityksiä, alalla on olemassa kuitenkin TES, joka takaa takuupalkat ym. Jotkut yritykset sitä noudattavat, iso osa yrityksistä ei noudata. Sinänsä se on sääli, koska alalle saataisiin paljon paljon parempi maine, kun TES:iä vain noudatettaisiin. 

Suomessa on myös oltava sopimuksensa sanamuodoissa tarkkoina. Koska sanamuodolla on väliä silloin kun palkkausta aletaan muuttamaan. Ja monissa alan työsopimuksissa - etenkin paikoissa joissa ei noudateta TES:iä, on mahdollista aivan laillisestikin palkkausta muuttamalla työntekijän palkka saada laskemaan. 

Niin... ja Suomi on käsittääkseni AINOA EU-maa, jolla ei ole minimipalkkaa määritelty laissa.

Mutta entäpä Espanjassa...

Espanjassa on puhelinmyyntiin olemassa erittäin aktiivinen ammattiliitto, joka on laatinut TES:n. Ja se on yleissitova. Se määrittelee POHJApalkan, jonka päälle maksetaan myös provisiot/komissiot. Se määrittelee lomat, työajat jne aivan kuten Suomessakin. Sitä on noudatettava.

Espanjan laki määrittelee myös alakohtaisesti minimipalkan. Se ei ole TES, vaan työlainsäädäntö, jota kaikkien työnantajien on noudatettava. Eri asia miten paljon sitä noudatetaan. Mutta esim. jos työntekijälle ei ole tehty kirjallista sopimusta (johon tarvitaan sekä NIE-numero että paikallinen sosiaaliturvatunnus) niin tarkastuksen yhteyessä sakot tulee sekä työnantajalle että työntekijälle. Työnantajan sakot voivat olla jopa 30 000 e, työntekijälle 1000 - 2000 e. 

Jos on puhelinmyyjä, niin Espanja takaa paremmat työlait kuin Suomi. Ja on ollut jokseenkin shokki havaita, että Suomi ei suinkaan ole monessakaan asiassa enää edellä kävijä, kuten joskus on ollut.

Espanjalaisilla on "ihana" tapa... ne lait joita halutaan ihmisten noudattavan on sitten sanktiotkin sen mukaiset.

Moni suomalainen puhelinmyyntifirma, ja moni muukin yrittäjä, lähtee kokeilemaan siipiään Espanjaan. Mutta ottamatta asioista ensin kunnolla selvää. Moni yritys yrittää Espanjassa toimia suomalaisella yritysnimellä ja maksaa verot Espanjaan. Tai olla maksavinaan ainakin. Vaan se ei ihan nyt niin mene. 

Toimiakseen Espanjassa ja maksaakseen verot Espanjaan ja saadakseen niitä paljon kohua herättäneitä säästöjä yrityskustannuksissa, niin hommat kannattaa alusta lähtien hoitaa oikein. Hankkia paikallinen yritystunnus, hankkia toimiluvat (kyllä! Espanjassa jokaisella yrityksellä pitää olla toimilupa yrityksen seinällä ja helposti näkyvillä, jos tarkastaja tulee poikkeamaan), hoitaa kaikki velvoitteet kuten kuuluukin. Silloin ei tartte pelätä poliiseja, tarkastajia tms. Ja silloin saa niitä säästöjä. Tarkastajien kävellessä ovesta sisään ja jos asiat on rempallaan, niin se jos mikä tulee Espanjassa kalliiksi. 

Moni suomalainen yritys lupaa auttaa NIE-numeron haussa. Ja sekin on jo hyvä alku, koska joissakin kaupungeissa NIE-numeroa varten voidaan vaatia erillinen kirje työsopimuksen kirjoittamisesta NIE-numeron hakemuksen liitteeksi. Itse tätä en tarvinnut, kun kiroitin syyksi nimenomaan tarvitsenvani NIE:n työsopimusta varten. Mutta se pelkkä NIE ei riitä! Työnantajalla PITÄÄ olla myös se paikallinen sosiaaliturvatunnuksesi, jolla maksetaan työttömyysvakuutusmaksut ja eläkkeet. Vain sillä voit jonakin päivänä todistaa että olet ollut töissä ja maksut on suoritettu ja olet oikeutettu esim. työttömyyden tullessa eteesi, paikalliseen työttömyyskorvaukseen tai aikanaan eläkkeeseen.

Espanjassa on myös paljon aloittavalle yrittäälle erilaisia tukia. Niiden hakuun kannattaa ehdottomasti perehtyä. Tuet eivät ole niin isoja kuin Suomessa, niiden varaan ei kukaan voi rakentaa yritystoimintaansa, mutta niiden avulla alkumetreistä on mahdollista tehdä hieman helpompaa. Ja kun tukioikeus loppuu 2-3 vuoden sisällä, niin sinä aikana joko sinulla on kannattava ja vakavarainen yritys tai sitten olet pistänyt jo lapun luukulle.

Yritystoimintaa aloittaessa kannattaa etsiä hyvä asiointitoimisto, joka auttaa papereissa. Ne kun voivat olla aika kinkkisiä itse hoitaa espanjaksi. Mutta asiointitoimistoa valitessa kannattaa muistaa se, että Espanjassa lait muuttuvat koko ajan ja se mikä päti pari vuotta sitten, ei välttämättä päde enää tänään. Tästä esimerkkinä vaikkapa paikallinen tupakkalaki; jo 2005 on astunut uusi laki voimaan ja vieläkään sitä ei kaikkialla noudateta. Tai koululaki, joka astui voimaan 2.5 tänä vuonna ja oikeastaan kukaan ei tiedä tarkalleen mitä se tarkoittaa. Ja kun tässä välissä kuningaskin vaihtui, niin sekin voi vaikuttaa lakien voimassa oloon.

On turha myös sanoa, että mitä EU-lait ja -direktiivit sanovat. Suomi lienee ainoa maa, joka noudattaa niitä kirjaimellisesti. Tai yrittää noudattaa, mutta koska osa niistä sotii Suomen omia lakeja vastaan, ihan kuten osa laeista sotii myös minkä muun EU-maan omia lakeja vastaan, niin niitä on mahdotonkin noudattaa kun kukaan ei tiedä kumpaa lakia oikeasti pitäisi noudattaa. Lisäksi lakipykälissä ja direktiiveissä on usein "hieman" tulkinnan varaa. 

Espanjalaisia virastoja soimitaan usein siitä, että asiat menevät ja hoituvat vähän miten kuten; riippuen virkailijasta, virastosta, päivästä, päivän säästä, virkailian mielialasta, tähtien ja kuun asennosta... jne. No, on sitä samaa Suomessakin. Mutta se minkä huomasin, niin yhdessä ja samassa toimistossa - tosin eri tiskeillä - saa monta asiaa hoidettua kerralla. Voi ilmottautua työttömäksi yhdellä tiskillä, voi hakea sotua toisella tiskillä, voi hakea työttömyysetuuksia kolmannella tiskillä... ei tartte ravata ympäri kaupunkia niiden takia. Jonottamiseen kyllä saa varautua, mutta kesäkuumalla (tai suomalaiselle syyskuumallakin) se on vain mukavaa istua ilmastoidussa virastossa.

Vaikka koko touhu voi äkiä soumalaisesta tuntua sekavalta ja päättömältä, niin loppujen lopuksi, kun hieman käyttää aikaa ja vaivaa asioihin perehtymiseen, niin taustalta voi löytää varsin toimivan logiikan. :) Ja paljon asiointia helpottaa jo se, että yrittää aina edes VÄHÄN puhua auttavaa espanjaa. Vaikka se ei olisi kuin pari sanaa ja sen jälkeen tarvitsee jo vaihtaa englanniksi, niin se jo auttaa paljon eteenpäin. Espanjalaiset (kuten ihan mikä tahansa muukin maa, jonne ulkomaalainen muuttaa) arvostaa sitä, että kunnioittaa paikallisia sen verran ja hyvinkin auttavalla espanjalla pystyy osoittamaan, että arvostaa paikallista kulttuuria ja tapoja.