Aiemmin kerroin omia kokemuksia pankkitiln avaamsesta Espanjassa. Mitä olen muilta kuullut kokemuksia, niin ilmeisesti olen saanut asiani hoidettua helpolla. :D Aina kaikki varoittavat, että vertaile pankit etukäteen, ja seuraa eri vuoden aikojakin. Esimerkiksi Pääsiäisen aikoihin pankeillä oli tarjouksia, joissa asiakkaat saivat ensimmäisen vuoden palvelumaksut kokonaan pois. 

Monilta olen kuitenkin myös kuullut, että paitsi, että pankit kysyvät aina, että paljonko tilin avaamisen yhteydessä tilille rahaa ja ilman NIE-numeroa tili avataan AINA vakuutettuna, jolloin tilin kk-maksu voi hyvinkin olla joa 15 e/kk. Että minun 25 e/3 kk taitaa olla sieltä edullisimmista päästä, koska nyt ei ollut mitään tarjouksia menossa. Ja jahka olen ehtinyt vertailla pankkeja paremmin, niin voi olla, että vaihdan tilin toiseen pankkiin.

Mutta noiden lisäksi saattaa tulla myös tilin avaamismaksu ja tilille pistettävään summaankin voi olla määritelmiä ihan 40 e:sta opa 5000 e:n asti. Tosin nuo tuhansien summat koskevat jonkinlaisia säätötilejä ennemmin, ja maahanmuuttajalla jos on kielen kanssa ongelmia, niin kyseessä ei ole sen kummallisempi "kusetus" (kuten moni tuntuu väittävän) vaan yksinkertaisesti vain kielimuurin aiheuttama väärin käsitys tilin käyttötarkoituksesta. Toki pankit kysyvät miksi tili halutaan avata. Ja jos kertoo syyksi, että tekee rahasiirtoja Suomen tililtä, niin pankkivirkailija voi hyvinkin helposti uskoa, että kyseessä on sijoitustili. Mutta, jos kertoo, että tililtä tullaan myös hoitamaan arkisia laskuja (sähkö-, kaasu-, vesi-) niin virkailijakin ymmärtää, että tarvitaan siis käyttötili

Tiliä avatessa virkailijakin voi vaihtua muutamaan kertaan. Ei ole ollenkaan tavatonta. Ja tilin avamismaksut saattavat sitten muuttua sitä myöten. Eräällä työkaverilla oli tilinavaamisen aikana 3 eri virkailijaa, ensimmäisen mukaan tuli 4 erilaista maksua maksettavaksi tilin avaamisen yhteydessä. Toisen kanssa oku maksu lähti pois, kolmannen vrkailian kanssa piti sijoittaa tilille vähintään 40 e, onka sai vaikka saman tien ottaa pois, eli tilin aktivointiraha ja tili avattiin vakuutettuna.

Että pitkää pinnaa kyllä kaivataan ja vaaditaan.