Niin paljon kun olenkin mollannut Suomea ja suomalaisia niin sentään joskus tulee jotakin positiivistakin vastaan. Poikkesin löytöretkelle Ouluun. En ole koskaan aiemmin käynyt Oulussa ja minun täytyy sanoa, että se oli sitten rakkautta ensi silmäyksellä. :)

Olen asunut monissa eri paikoissa, olen käynyt vielä useammassa eri kaupungissa, mutta missään muualla Suomessa en ole ollut yhtä innoissani. Jos Suomesta joku paikka pitäisi sanoa mihin kuulun niin se olisi ehdottomasti Tampere. Tai niin olen luullut. Miellän itseni yhä tamperelaiseksi vaikka en ole siellä edes syntynyt. 

Mutta pientä tiivistä koostetta kokemuksieni valossa

Hamina

Teini-ikäiselle yksi helvetti. Sisäänpäin lämmin ja tekemiset vähissä. Välimatkat pitkiä, bussiyhteydet huonot.

Lahti

Kokonsa puolesta ok, mutta vaikea löytää mitään kaunista. Likaisuus jäi mieleen.

Pääkaupunkiseutu

Ahdistava paikka, oli kyse sitten Espoosta, Vantaasta tai itse Helsingistä. Ihmisillä kiire ja ulkopuolisille ei puhuta. Missään tilanteessa. Piste. Pitkät välimatkat, näennäisesti hyvät kulkuyhteydet, busseja kulkee tiuhaan, mutta todennäköisesti joudut vaihtamaan bussia ja yhden virastoasian hoitaminen voi ottaa tunnin suuntaansa. Niin ja aivan helvetilliset ruuhkat.Huonot opasteet. Hintataso muuhun maahan nähden sikamaisen korkea, palkkataso ei. Kadut on likaiset ja sen näkee.

Tampere

Avoin kaupunki, ottaa vastaan muualta tulleet avoimen positiivisesti. Paljon tekemistä, bussiyhteydet on toimivat ja hyvät. Ihmisillä kiire, Rantatien ruuhkat on ikuisuusprojekti jota ei koskaan varmasti saada ratkaistua. Yleisesti hintataso siedettävä, mutta asuntojen hinnat korkeat. Välillä likainen, välillä siisti. Paljon kauniita paikkoja.

Turku

Todella sisäänlämmin kaupunki. Tekemistä löytyy, mutta ei välttämättä helppojen kulkuyhteyksien päästä. Hintataso siedettävä. Bussiliikenne toimiva ja edullinen. Turkulainen ei puhu vieraalta paikkakunnalta tulleelle, mutta jos hallitset turun murteen, niin juttu alkaa luistamaan. Muuten tarvitset koiran pennun jäänmurtajaksi. Jos joku alkaa puhumaan oma-aloitteisesti kanssasi, niin todennäköisesti ei ole paljasjalkanen turkulainen. Tärkeää näyttää ulospäin hyvältä, aina.

Ja nyt sitten sokerina pohjalla Oulu (noissa muissa olen asunut, Oulussa nyt vain kerran käynyt)

Kun yöjuna tuli Ouluun, niin oli matka jo ollut sen verran pitkä, että laiturilla jouduin kolmeen kertaan tarkistamaan mitä kyltissä lukee. Että olenko ylipäätänsä edes oikeassa kaupungissa.

Asematunnelissa hetken arpomisen jälkeen löysin oikean suunnan ja pääsin keskustan puolelle asemaa kuten pitikin. Yllätyin, että itse asemarakennus ei ollutkaan aivan vieressä tai helposti havaittavissa. Mutta äkkiä se löytyi. Ja siinä se iski ekan kerran, ihastus.

Miten kaunis pieni puinen asemarkennus olikaan. Menin sisälle ja ihastus sen kuin kasvoi. Rakennus oli viihtyisä, kodikas. Vaikka R-kioski toimitti myös kahvilan virkaa ja vaikka se oli pieni koppi (siis itse kioski), niin aulassa oli kivasti pöytiä ja "kahvila" oli rajattu vanhoilla puisilla penkeillä. Paikat oli kuitenkin siistissä kunnossa.

Aamukahvin juotuani siinä kaikessa rauhassa odotellessani muksuani lähdimme keskustaan. Alkuun näytti paikka olevan kuin mikä tahansa kaupunki, mutta sitten näimme kosken. Hiirosenojan. Pieni koski joka kohisi kivasti. Seuraavaksi näimme kaupungintalon. Vanha kaunis rakennus. Jatkoimme matkaa kauppatorille... huokasin. Torin reunojen rakennukset olivat kauniita. Ensimmäisenä minulle tuli mieleen, että siellä on varmasti joulun aikaan todella kaunista, kun on jotakin joulumarkkinaa tms. Näin kuvittelisin ainakin.

Kirjasto oli iso. Muksu haki kirjastokortin ja tutustuimme hieman palveluihin. Oli huomioitu pienetkin lainaajat ja yksi laina-automaatti oli asetettu sen verran alas, että pikkuihmisetkin ylttävät itse lainaamaan kirjansa. Seinältä pisti silmään juliste... kirjasto tarjoaa myös leffailtoja tiloissaan, osa ilmaiseksi osaan nimellisellä hinnalla. Tiloista löytyi myös lounaskahvila, jonka ruokalista muistutti että onkin jo nälkä.

Ruokapaikkoja löytyi monia. Oli vaikea valita. oli mukava myös kävellä ympäri keskustaa ja poiketa eri liikkeisiin. Samoja liikkeitä ne toki olivat kuin muuallakin Suomessa, mutta muualla ne on tungettu yhteen ja samaan ostoskeskukseen. Nyt sai kävellä pitkin katuja, ihastella ihani idylisiä puutaloja ja poiketa söpöön pieneen kahvilaan. 

Keskusta oli selkeä liikkua. Kertaakaan en eksynyt. Opasteet toimi hyvin. Ja ei minusta mitenkään erityisen likainenkaan. Olisin viihtynyt pitempäänkin, ellei minun olisi tarvinnut lähteä jo takaisin.

Ihmiset olivat iloisia, avoimia ja saimme erittäin hyvää palvelua. Bussille löysin helposti ja siitä lentokentälle. Ja lentokenttä... no palvelutarjonta oli niukkaa, mutta niin paljon kuin olenkin lentänyt, niin kyllä Oulun kenttä voittaa mennen tullen Helsinki-Vantaan kentän. Ja kentän henkilökunta palveli hymy herkässä, toisin kuin Helsinki-Vantaalla.