Tässä se huomataan miten haastavaa voi olla tilin avaaminen maahanmuuttajalla Espanjassa. 

Aiemmin kerroin, että parissa pankissa ei onnistunut ollenkaan, sitten lopulta Unicajassa onnistui, mutta piti käydä NIE:tä ym. näyttämässä vielä erikseen että saisi kaikki tarvittavat nettitunnukset ym käyttöön. Ennen niitä palvellaan vain yhdessä ja samassa konttorissa. No, minä kävin esittämässä pyydettyä dokumentteja, joita pyydettiin aina vain lisää ja lisää ja sitten tuli vaikka mitä maksujakin muka lisää maksettavaksi. Kunnes sitten hermostuin ja totesin, että antaapa olla, kun kaikki on kerran niin vaikeaa.

Tänään marssin aamusta toiseen pankkiin, Sabadelliin. Kerroin tilanteen ja täti kertoi, että heidän pankissa KAIKKI puhuvat englantia, mutta jos tulee ongelmia, niin naapurikylän konttorista löytyy muutama suomeakin puhuva virkailia ja hän voi soittaa sinne tai voin mennä itse sinne käymään, mutta kyllä tili saadaan auki ilman niitä kaikkia dokumenttejakin. (Olin kyllä kaikki varannut mukaani).

Mitä sittne vaadittiin? Passi ja joku paperi missä näkyy missä asun. Sitä virkaa toimitti oikein hyvin suomenkielinen vuokrasopimus. Tili avattiin, sain kännykkävarmennukset (turvallisuuspalvelu, jos joku yrittää tehdä muutoksia tiliini tai käyttää korttiani yli 150 e:n ostoksiin), nettitunnukset ja korttikin tuli tilattua jo. Kortti on noudettavissa perjantaina, siitä tulee minulle viesti kännykkään. Palvelut ovat keskitetty nettiin, voin asioida missä konttorissa tahansa.

Ei mitään avausmaksuja, mutta kk-maksu on 8 e/kk joka laskutetaan 3 kk:n välein. Seuraavan 2 kk:n kukulessa jossakin kohtaa voi mennä 36 e:n maksu, joka on voimassa 2 vuotta, koska en ole vielä residentti eli asukas täällä. Jos taas ehdin hoitaa residencían ennen kuin maksu on mennyt niin, sitten sitä ei edes peritä minulta. 

Kaikista laskuista joita tililtäni menee suoraveloituksella, kuten täällä on tapana, ja kortilla tehdyistä bensaostoksista pankki maksaa minulle 3% takaisin.

Paveluihin kuuluu myös käännöstyöt. Eli jos tarvitsen vaikkapa verotodistuksen käännöksen espanjaksi, niin sekin kuuluu pankin palveluihin. Tarkoittaa myös sitä, että esim. pankkilainaa tms varten en tarvitse erikseen käännettyjä dokumentteja vaan he hoitavat itse käännökset. Riittää että minulla on ne alkuperäiset paperit esittää. 

Varsin yksinkertaista siis. 

Tämän viikon jälkeen siis pankkiasiointi helpottuu huomattavasti.