Sanotaan että Juhannus on kerran vuodessa. No, tänä vuonna olenkin viettänyt juhannusta kahdesti. Ensin suomalaista juhannusta, jolloin istuimme naapurien kanssa pihalla ja grillasimme nyyttärihengessä ja sitten vielä espanjalaista juhannusta.

Espanjassa San Juan:in juhlaa vietetään silloin kun keskikesänpäivä on, ei viikonloppuna, kuten Suomessa. Mutta siitä ei tule myöskään mitään vapaapäiviä. Kaupat ovat auki normaalisti, sunnuntaisin ja juhlapyhinä Espanjassa pidetään kaupat kiinni. Pitkinäkin pyhinä. Bussit kulki kuitenkin eilen sunnuntai-aikataulujen mukaisesti.

Espanjalaiseen traditioon kuuluu, että puolen yön aikaan juostaan ensin selkä edellä mereen ja sen jälkeen hypitään 3 kertaa kokon yli. Tämän tarkoitusta joskus minulle perusteltiin sillä, että se tuo hyvää onnea, mutta täällä kuulin, että kyseessä on traditio, jolla pestään edellisen vuoden synnit pois. 

Ja niitä kokkoja on paljon. Juhlat pidetään rannalla ja kokkoja on koko ranta täys.

Lähdin siis illalla kävelylle rannalle katsomaan miltä näyttää espanjalainen juhannus. Etukätten olin kuullut huhua, että tuossa lähirannalla olisi kaikkein isoimmat juhlat koko Andalucíassa ja että tänne järestettäisiin ihan bussimatkoja juhlaa varten. Ja kyllä. Rannan parkkipaikka oli aivan täys. Isoimmat autot eivät taatusti olisi mahtuneet parkkipaikalta pois. Busseja oli useita kymmeniä. 

CAM00543-normal.jpg

Rantabulevardi kun alkoi, niin alkoi myös ihmismassa kuin seinästä. Ei voi sanoa, että paikalla olisi ollut satoja tai tuhansia ihmisiä, puhutaan kymmenistä tuhansista. Rantakin kun on noin 8 km pitkä. Ranta oli tosiaan täynnä kokkoja, ravintoloilla joihin normaalisti voit koska tahansa poiketa kahville, oli isot sisäänpääsymaksut, hinnat varmasti tuplat kui normaalisti ja joka paikka aivan täynnä. Jokaisen ravintolan ovella oli myös järjestysmies. Poliiseja riitti kanssa, mutta heidän piti vain varmistaa turvallisuus. Mitään hämminkiä en ehtinyt havaita vaan espanjalaiseen tapaan kaikilla oli vain hauskaa.

Heti puolen yön jälkeen vanhemmat ihmiset (noin 40v+) alkoivat lähteä kotiin, nuoremmat jatkoivat vielä.

Kioskilta kävin hakemassa oluen. Normaalisti ei klo 22 jälkeen saa olutta myydä, kioskeja ei kuitenkaan ole kielletty myymästä olutta vaan se on virvoke siinä missä mikä tahansa muukin juoma. Vahvoja alkoholeja ei kioskeista saa. Tuolloin kello oli jo yli puolen yön, poliisit seisoivat vieressä ja normaalisti moisesta saisi yrittäjä isot sakot (noin 15 000 e) mutta tuollaisessa juhlassa poliisilla ei paljon ollut mahdollisuutta puuttua asiaan. Tai olisi ollut, mutta eivät nähneet vaivaa.

CAM00525-normal.jpg

Harmittaa että olen puhelimeni kameran varassa ja suurin osa kuvista on epäonnistunut. Puolen yön jälkeen Málagan keskustan suunnalla alkoi ilotulitus. Ihmiset myös lähettivät paperipussilyhtyjä ilmaan. Paikalla oli DJ:tä useampaakin sorttia, oli raahattu agregaatteja, musiikki raikasi ja ihmiset tanssivat niin kadulla kuin rannalla. Minä mukaan lukien. Päädyin useammankin paikallisen kanssa yhteiskuvaan, täysin tuntemattomien ihmisten kanssa, mutta ihmiset vain halusivat ikuistaa juhlaa. 

Espanjalaiset eivät ujostele puhua ventovieraille, mutta nyt sitäkin vähemmän. 

Ajatuksenani oli käydä vain pienellä kävelyllä, mutta yllättäin huomasin, että kello onkin jo 5.30! Aika meni ihan huomaamatta ja juhlat sen kuin jatkuivat vaan. monilla oli teltatkin mukana, että pääsee välillä huilaamaan. Sekään ei poliiseja kiinnostanut vaikka rannalla on aivan selvästi kyltti, että telttailu ja leirin rakentaminen on kielletty. Ei siihen puututa kyllä viikonloppusinkaan, jolloin ihmiset kokoontuvat isolla porukalla rannalle viettämään päivää grillien ja eväiden kanssa.

Aamusta lähdin asioille samaan suuntaan. Puolen päivän aikaan viimeiset vasta lopetteliva juhliaan ja purkivat tavaroitaan ja iso osa rannasta oli jo siivottu. 

Kaiken kaikkiaan aivan mahtava tapahtuma. Kokemisen arvoinen ja poikkeaa paljon suomalaisesta juhannuksesta.