En oikein tiedä mistä alottaisin... vaikka olen vasta tullut, niin paljon olen jo ehtinyt tekemään. Pelkästään eilen jo taas opin niin paljon uutta monesta asiasta, että alkuillasta oli pakko istahtaa alas ja ottaa olut ja kirjata kaikkea ylös. 

Vaan alotetaanpa vaikka siitä, että mitä maahanmuuttaja Espanjassa ihan ensimmäseksi tarvitsee. Toki jonkinlaisen majapaikan ja niihin on vaihtoehtoja edullisista hostelleista ja huoneistohotelleista, huoneen vuokraamisiin ja loma-asunnon välityksiin. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle. 

Moni tullessaan ottaa ensiksi tälläisen ratkaisun kuukaudeksi. Ja uskoo sinä aikana saavansa asunnon ja asiat järestettyä. No, hyvällä tuurilla voi onnistuakin, mutta moni lähtee ottamaan vauhtia uudestaan kotoaan tai sitten atkaa kiskurihinnalla josssakin muualla. Itse otin nyt asunnon 3 kuukaudeksi huonestohotellista. Pieni yksiö joka muistuttaa lähinnä koiran koppia kuin kotia, mutta riittävä minulle tähän alkuun.

Seuraavaksi alkaa virastot. Ne kannattaa ehdottomasti pyrkiä hoitamaan ensimmäisen viikon aikana ja vasta sittne keskittyä bilettämiseen tai paikalliseen elämään. Sillä virastoasioita ei täällä välttämättä tosiaankaan hoideta kiireessä ja paineen alla. Voisi vaikka sanoa, että kiireessä ja paineen alla tulee melko varmasti tehtyä muutama harjoituskäynti virastossa ennen kuin maahanmuuttajalla on mennyt hermot ja ottaa asiointiapua ulkopuolelta.

jos kielitaito ei ole sujuva tai muuten ole hullun rohkea, niin asiointitoimisto on hyvä ratkaisu saada asiat hoidettua sujuvasti. Vaan Minä olen sitä hullun rohkeaa sorttia ja etsin edellisenä iltana kartasta minne pitää aamusta suunnistaa ja lähden aamusta suunnistamaan. Välillä onnistun, välillä palataan takaisin ottamaan uutta koordinaattia tai kysytään joltakin paikalliselta neuvoa.

Virastoasiossa kannattaa aloittaa NIE-numerosta. Nie on paikallinen veronumero ja toimii samalla paikallisena sosiaaliturvatunnuksena. Sitä kysytään ihan joka paikassa. Kun vuokraat asuntoa, teet sähkö-, kaasu-, vesi-, puhelin-, nettisopimuksia, otat vakuutuksia, avaat pankkitiliä, liityt lähikauppasi kanta-asiakasohjelmaan... ihan kaikkeen.

NIE:tä varten tarvitset passistasi kopion. Oikeaksi todistetun. Kannattaa niitä kopioita ottaa sitten heti kerrasta enemmänkin, koska EU-passin kadotessa on todella pulassa. Koskaan ei siis pidä mitään alkuperäistä dokumenttia pitää mukanaan vaan mieluummin asunnon kassakaapissa, jos asunnossa sellainen on. Lisäksi tarvitse pari tuoretta valokuvaa.

Itse hakemus täytetään poliisilaitoksella ja siinä yhteydessä saa leimaveromaksulapun, joka käydään maksamassa pankissa, otetaan leima siihen ja palataan samalle poliisilaitokselle hakemaan NIE-numero. Joissakin paikoissa NIE:n saa samana päivänä - hyvällä tuurilla, yleisempää on saada se seuraavana päivänä tai joissakin paikoissa voi ottaa pari viikkoakin. Joten kannattaa kysyä MILLOIN NIE:n voi tulla hakemaan. 

Kun menee pankkin maksamaan NIE:tä, niin kannattaa huomoida sellainen asia, että monissa pankeissa laskua voi maksaa vain 2 päivänä viikossa ja 2 tunnin ajan aamupäivällä. Usein nämä päivät ovat tiistai ja torstai, mutta päivä voi olla mikä tahansa muukin. Muulloin ei laskun maksu onnistu. 

Toinen mikä kannattaa heti hankkia on espanjalainen pankkitili, jota myös tarvitaan ihan kaikkeen. Esim. vuokrat, kaasulaskut, puhelimet, vakuutusket, vedet, sähköt ym tehdään mieluiten suoramaksusopimuksin, jolloin itse et näe edes laskua kunhan tilillä on vain riittävästi rahaa laskuun.

Alicantessa tilin avaaminen oli helppoa. Sönkötin surkealla espanjalla sanakirjan kanssa, että haluan avata tilin. a kysyin josko oku puhuisi englantia. Ei puhunut, mutta ystävällisesti henkilökunta tilasi minulle naapurikaupungista virkailijan seuraavalle päivälle, joka puhui englantia ja tili avattiin. Ja passilla.

Vaan nyt... puuuuuuh ja huuuuuh. 2 vuoden aikana toki muutama pankki teki konkurssin ja Espanja on ollut taloutensa takia tarkkailussa, joten ymmärrän kyllä, että tileä ei nyt ihan tosta noin vaan avatakaan. Mutta minä en ollut nyt avaamassa mitään luottotiliä tms vaan ihan vain tavallisen tilin, jonne voin siirtää rahaa ja jonne tulee palkkani ja josta voin maksaa laskuja.

Naapuri poikkesi Caja Rujaliin, lähimpään konttoriin. Ei onnistunut tilin avaaminen koska hänellä ei ollut paikallista TIE:tä (eli ulkomaalaisen espanjalaista henkkaria) ja pankki ei suostunut avaamaan tiliä passin kanssa. Itse menin Santanderiin. passin kanssa tili oltaisiin saatu auki, mutta pankki halusi työsopimukseni tilin liitteeksi. Ja työsopimusta taas ei voida kirjoittaa ilman tilinumeroa. Huoh. Tuumailutauko cafe con lechen kanssa... ja ei kun seuraavaan pankkiin. Päätin, että minähän vielä löydän pankin, joka avaa sen tilin passilla ja ilman työsopimusta. Toki pankkeja Espanjassa on sitten vähän enemmän ja niitä kannattaa vertailla, koska muuten palvelumaksut voivat olla yllätys. 

Seuraava pankki olikin Unicaja. Sama juttu. Kysyttiin työsopimusta, ja tentattiin ylipäätänsä miksi haluan tilin avata. Hiljaa mielessäni mietin, että jo se nyt on prkle, kun ei pankille raha kelpaa. Seitin tilanteen ja virkailija kertoi, että koska NIE:tä ei ole niin tili avataan suojattuna eli pankki haluaa nähdä etä tilillä on toimintaa. Ihan sama minulle. Palvelumaksut ovat kovat, 25 e/3 kk:n välein. Kalliimpaa kuin Suomessa, mutta kun saan NIE-numeron, niin palvelumaksut putoavat. 

Nyt koska minulla ei ollut vielä NIE:tä eikä työsopimusta näyttää, niin en saanut vielä edes pankkikirjaa itselleni vaan rahaa nostaessa joudun aina käymään konttorissa. Joten ensin kannattaa hakea se NIE.

NIE:tä tartten myös siihen, että voin tilata automaattikortin. Tai luottokortin. Tai ottaa pankkilainaa. No, alkuun nyt en ole ottamassa kuin automaattikorttia. Tiliin tulee aina myös pankkikirja ja nettitunnukset. Pankkikirja toimii automaateissa ja sillä voi nostaa rahaa ja maksaa laskuja. Ja samassa automaatissa nostat rahaa ja maksat laskuja. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta loppujen lopuksi pankkikirjan kanssa toimimminen on aika näppärää. 

Pankeilla on omat automaatit ja niitä kannattaa käyttää. Toisen pankin automaatilla tehty rahanosto tai laskun maksu voi olla yllättävän kallista. Esimerkiksi itse jos nyt nostan rahaa oltakin muulta kuin Unicajan automaatilta maksaa nosto minulle aina 3 e. Ja monista automaateista saa nostettua myös opa 5 e:n seteleitä. 

Jo pelkästään noiden selvittämiseen voi mennä viikko. Helpostikin. NIE:tä varten kannattaa laittaa kello soittamaan ajoissa ja suunnistaa poliisilaitokselle jo klo 7 aikaan jonottamaan. Vuoronumerot jaetaan heti aamusta ja myöhemmin päivällä ei numeroita välttämättä ole enää jälellä. Ja poliisilatoksella voi vierähtää koko päivä, joten kannattaa varata juotavaa, vähän otakin suolaista ja vaikka kirja mukaan. 

Pankit taas ovat auki klo 8.30-14.15. Sitten alkaa siesta ja voi olla että siestan jälkeen ei pankki enää avaa oviaan. Jotkut HARVAT avaavat, mutta useimmat eivät. Jos on laskunmaksupäivä, niin aamussa on ruuhkaa ja pankeissa ei ole vuoronumeroita vaan ihmisiltä kysymällä selviää, kuka on viimeinen (último) ja jälkeesi tullut todennäköisesti kysyy "eres tu último?" vastaukseksi riittää joko nyökkäys tai "sí". Homma toimii ja etuilua ei tule. Espanjalainen ei etuile jonossa. jos sen tekee vahingossa, niin pyytää nöyrästi ja nolona anteeksi.

Itse tilin avaaminen voi ottaa tunninkin. 

Näillä on hyvä lähteä liikkeelle.