Hei sinä pikkusieluinen nipottaja,

Kyllä, juuri sinä, joka tätä lukiessasi tunsit piston sisälläsi. Olen tänään kovastikin miettinyt sinua. Ei... sinä et tunne minua henkilökohtaisesti, sillä jos tuntisit, niin tietäisit, että en kutsuisi sinua pikkusieluiseksi tai nipottajaksi.

Jos tuo pikkusieluinen nipottaja ei kuulosta tutulta kutsumanimeltä, niin voi olla, että tunnet paremmin nimen kukkahattutäti tai mielensä pahoittaja. Joku naapureistasi saattaa kutsua sinua naapurikyttääjäksikin. Mutta koska elämme näin tietoyhteiskunnan aikaa, niin pikkusieluinen nipottaja kyllä on kaikkein globaalein nimi.

Mutta niin... psykologisesti olet varsin kiehtova persoona. Kiehtova siksi, että monet ihmiset eivät voi ymmärtää sinua, joten toivommkin että raottaisit vähän tätä salaisuuden verhoa meille tavallisille taapertajille, joilla ei ole aikeita eikä rahkeita lähteä valitsemallesi tielle.

Millainen oikein arkipäiväsi on? Aamulla kun heräät, niin avaatko tietokoneen ja alat saman tien selaamaan nettiä ja somea, että löytäisit jostakin jotakin mistä raportoida eteenpäin? Vai onko aamussasi ensin joku muu rutiini? 

Minua kiinnostaa myös, että millaiset tavoitteet sinulla on päivää tai viikkoa kohden? Liittyvätkö ne raportoimisten määrään, sisältöön vai laatuun. Rankkaatko raprtoimasi sisällöt esim. pikku tuhmasta saa 1 pisteen, mutta oikein pahemmasta hävyttömyydestä saa jo 5 pistettä? Vaikuttaako muuten yöuniesi pituus raportointiherkkyyteen ja laatuun? 

Mikä siinä sitten on, että toisten elämän sisällöstä, vitseistä, kuvista, tavoista pitää raportoida eteenpäin? Mikä siinä sinua motivoi? Kaipaatko kenties täysin puhdasta nettiä? Se nyt vain on utopiaa valitettavasti. Kaikkihan toivoisimme, että ikävä sisältö ei osuisi omille silmillemme, mutta kaikki eivät siitä raportoi. Etkä sinäkään ihna kaikista raportoi, jositakin vain? Johtuuko se siitä, että joudut raportoimiset priorisoimaan jotenkin? Onko siunlla työtä liikaakin?

Joku oskun minulle on sanonut - tai itseasiassa aika monikin - että Jos oma pesä on likainen niin helpompi on sotkea muiden pesää kuin siivota omaansa

Eli vanhemman kansan sanoin: Pata kattilaa soimaa

Pitääkö tuollaiset lausahdukset paikkansa? Oletko ajatellut koskaan omaa elämääsi? moni on myös sitä mieltä, että heillä ei ole omalta elämältä aikaa alkaa raportoimaan tai nipottamaan muiden ratkaisuista... mutta paljonko tämä harrastus vie sinulta aikaa? Vai onko tämä ihan jo leipätyö? Oletko koskaan ajatellut lopettavasi harrastustasi - tai jäädä eläkkeelle jos tämä on työtäsi? Tai vain ottaa loparit... Onko raportointi sähköpostit ja puhelinnumerot tallennettuna sinulla yhteystietoluetteloihin ja varmuuskopioituna? Rapotointisivut sitten selaimen kirjanmerkeissä?

Toivon, että kertoilet itsestäsi ja arjestasi vaikkapa kommenttiosiossa. Nykyään tämä ei ole mikään häpeäleima edes otsassa, onhan Mielensäpahoittaja tehty kirjaksi ja näytelmäksikin ja leffaksi. Saamassa kai jatko-osaakin? 

*****

Tämän tekstin kirjoittamiseen tuli ajatus kaverin kanssa jutellessa. Nyt siis ei ole mistään henkilökohtaisesta. Ja todennäköisesti tästäkin joku mielensä pahoittaa ja/tai raportoi onneki eteenpäin. Tietämättä ja tuntematta minua edes henkilökohtaisesti.