Nettti on väärällänsä kokemuksia NIE-numeron hankinnasta. Ja kuten olettaa saattaa, kun Espanjassa ollaan, niin joka paikassa käytäntö voi olla monen kirjava.

Jossakin tarvitsee olla kukon laulun aikaan odottamassa vuoronumeroa poliiislaitoksen ovella, jossakin et tarvitse vuoronumeroa, joku sanoo että voit mennä mihin kylään tahansa hoitamaan asiaa, toinen sanoo, että oman kaupungin poliisilaitokselle... joten kerronpa oman kokemukseni.

Olin selvitellyt jo ajoissa kaikkia mahdollisia tarvittavia liitteitä. Suomenkielisillä keskustelupalstoilla väännettiin kättä siitä, että tarvitaanko vuokrasopimusta ja mitä kaikkia liitteitä tarvitaan ja kuinka paljon. Tarvitaanko valokuvia tms. oten oma ennakkoasenteeni oli lähinnä, että lähden selvittämään mitä tarvitaan ja että kerrasta tämä nyt ei ainakaan onnistu. Olin lukenut "kauhutarinoita" tuntikausien jonotuksesta ja varautunut reissuun täytetyllä patongilla ja 1½ litran vesipullolla, kirjalla ja käsitöillä.

Marssin poliisilaitokselle ja totesin, että jonkin verran oli ihmisiä ulkona. Ei todellakaan voinu puhua mistään hyvin organisoidusta jonosta. Hetken ihmettelin että kummastahan ovesta oikein pitää sisään mennä a totesin, että varmiten saan asian selville kysymällä poliisilta. Poliisi oli oikein ystävällinen ja ohasi oikealle ovelle. Kourallinen ihmisiä oli edessäni.

Pian tuli minun vuoro. Ovella oli hälyytysportti ja hieman jännitin alkaako portti huutamaan koska käsilaukussani oli metallisia koristeita. Nimimerkillä: aina en ole päässyt pankkiinkaan kassini takia sisään.

Poliisit ovella käskyttivät ihmisiä napakasti ja kiireisen tuntuisesti. Sama kiireen tuntu jatkui sisälläkin vaikka oikeasti kellään ei ollut mikään kiire vaan saivat vain häsläyksellään sen aikaan. Virkailija puhui englantia ja hyvää sellaista, mutta minä halusin väkisin hoitaa asiaani espanjaksi. Että se edes vähän kehittyisi. Sain itseni ymmärretyksi ja asian hoitamiseen meni tiskillä se puoli minuuttia, kun virkailija antoi minulle hakemuslomakkeet ja kirjoitti laskun ja kertoi mitä tarvitsen.

Tarvitsin siis 2 tismalleen samanlaista käsin täytettyä hakemusta, olisin voinut pistää allekirjoituksetkin valmiiksi, mutta joku väitti, että ne pitää kirjoittaa vasta tiskillä virkailijan läsnäollessa. En siis ottanut riskiä. Samalla hakemuksella olisin voinut hakea saman tien Residencíaakin (pysyvää oleskelulupaa), mutta sen liitteisiin olisin tarvinnut pitkäaikaisen espanjankielisen vuokrasopimuksen ja selvityksen tuloistani. 

Täytin hakemukset huolella, syyksi NIE-numeron hakuun laitoin että tarvitsen NIE-numeron työnhakua ja työsopimusta varten.

Lisäksi tarvitsin passista kopion. Joku sanoi, että tarvitaan 2 kopiota. Kävin ottamassa varmuuden vuoksi 4 kopiota. Mutta en muistanut niihin pyytää varmennusta. 

Laskuun virkailija kiroitti vain summan. Loput tiedot sain täyttää ihan itse, käsin. Lähdin maksamaan laskua pankkiin. Johonkin pankkiin vain. Kiersin useamman pankin läpi ja koska ne eivät olleet niitä pankkeja joissa minulla on tili, niin laskun maksu ei onnistunut. Virkailijat eivät sitten mitenkään ymmärtäneet että halusin maksaa sen käteisellä. Moen tunnin jälkeen luovutin pankkien kanssa ja totesin, että kokeilen omassa pankissani seuraavana aamuna. Netissä maksettu lasku ei kelpaa vaan itse alkuperäiseen laskuun pitää saada pankin leima!

Laskun summasta kuuluu monenlaista juttua... joku sanoo että NIE-numero maksaa 15-20 e. En tiedä mikä sitten sen maksaa, koska passi maksaa 22,45 e. Ja virkailija kiroitti minulle laskun summaksi 9,36 e. Kun sitten sain laskun maksettua menin takaisin poliisilaitokselle. Tällä kertaa ihmisiä oli ovella toistakymmentä jonossa. Sama napakka käskytys jatkui ja nyt minulla ei ollut eväitä mukana. Joten epäilin, että tässä menee aikaa ja paljon. Ei mennyt.

Yllättäin poliisi ovella huusi jotakin hyvin napakasti ja ohjasi joitakin ihmisiä tulemaan sisälle. En ymmärtänyt mistä oli kyse, mutta huomasin, että muutamilla oli maksettu lasku mukana ja menivät sisälle. Niinpä minäkin menin maksettu lasku kourassa ovelle ja sain ohjeeksi mennä portista läpi ja kääntyä oikealle.

Edelläni oli 5 henkilöä. Ei vuoronumeroita. Kellon soidessa oli seuraavan vuoro. Virkailijoita oli 6 paikalla eli jono kulki hyvin rivakasti. 

Istuin tiskille lippuinenni ja lappuineni. Virkailija otti laput vastaan, iski leimat niihin ja naputteli konetta ja totesi.

"That was all. Come here in next week to pick up your card. You get it from the window outside. And then you are Spanish"

Kaiken kaikkiaan oikein sujuvaa, oiken rivakkaan ja ystävällistä palvelua. Ja oli ilo asioida poliisilaitoksella. Ja saman huomasi muutkin edelläni olleet asiakkaista, koska jokainen tuli iloisesti hymyillen pois poliisilaitokselta. Samaa ei kyllä näe Suomessa.