Vaikka majapaikkani on kuin hullujen huone, niin on täällä hyvätkin puolensa. Eikä kaikki ole häiriötä aiheuttavia vaan on täällä mukavaakin porukkaa. 

Tänään tuli pari uutta normaalilta vaikuttavaa naapuria. Hyvin tultiin juttuun. Ja saunakin lämpesi. Juhannuksena sitä 3 päivää suunniteltiin, mutta kukaan ei saanut aikaiseksi. Tänään pääsin ekan kerran saunaa testaamaan ja ai mitkä löylyt! Puusauna on tietysti aina eri asia kuin sähkösauna, mutta tämä oli jotain mitä en ennen ole kokenut. Liekö syynä se, että on kaukana Suomesta vai mikä. Tosin en usko ett äsillä on mitään tkeemistä sen kanssa, että on kaukana. Suomessa en ole ollenkaan suanaihminen, mutta nyt viihdyin saunan lämmössä helteisen päivän jälkeen reilun tunnin! Suihkun manuaalista vedenlämmitintä (kaasulla) en osannut käyttää, mutta vesi ei suinkaan ollut edes kylmää vaan ihanan viileää.

Nyt on letut paistumassa ja aika rentoutua. Viikonloppu edessä, vähän työasioita, mutta muuten vain otan lunkisti.

*****

Aamulla lähdin hakemaan paikallista sosiaaliturvatunnusta ja sekin sujui vihdoin ongelmitta, kun olin saanut oikean osoitteen. Ovien avautuessa olin varautunut jonottamaan pitkäänkin, mutta tiskillä herralle olta vuoronumerot otettiin vastaan totesin vain "necesita numero de social seguridad para contracto de trabajo, a extranjeros" ja sillä selvä. Ei se kyllä varmasti kieliopin mukaan mennyt, mutta ainakin sain itseni ymmärretyksi.

Sain kaavakkeen täytettäväksi josta en ymmärtänyt muuta kuin sen, että mihin tulee henkilötiedot ja sen että miksi pitää hakea ja mihin tulee allekirjoitus. Se riitti ja oikein se meni, koska hain sosiaaliturvatunnusta vain itselleni.

Virkailija tarkasti paperit 4 kertaan, onnistui kirjoittamaan koneelle syntymäkaupunkini väärin, samoin isäni nimen, mutta niillä ei ole merkitystä. Ne eiät tule itse viralliseen dokumenttiin ja siinä oli tiedot oikein.

Nyt siis olen täysin samanarvoinen paikallisen espanjalaisen kanssa. :) Tuo sosiaaliturvatunnus on sellainen, että sillä saan ilmaiset paikalliset sairaanhoidot ym jos jotain sattuu. Sellaisetkin mitkä eivät kuulu vakuutukseni piiriin. 

Sosiaaliturvatunnus haetaan Ministerio de Empleo y Securidad Social:in pisteestä oman asuinalueen mukaan, maahanmuuttajille on myös omat pisteensä. Osa toimipisteistä on juuri tuolla nimellä, osa on nimellä "Administracion - Securidad Social". Siihen tarvitaan NIE-numero ja passi. Valmiita kopioita ei tartte olla, virkailija ottaa kopiot tarvittaessa. Ja ei maksa mitään. Aikaa vie hakemuksen täyttämisen verran, jonka voi tehdä jonottaessa. minulla meni kaikkinensa vain 20 minuuttia. Virastossa EI puhuttu englantia ollankaan, mutta lomake ei ole vaikea täyttää kun tietää mikä tarkoittaa nimeä, osoitetta, puhelinnumeroa jne perustietoen antamista.

*****

Suomalaisilla on myös käsitys, että asioiden hoitaminen täällä on vaikeaa. No, ei se tunnu olevan. Tosin itse osaan kyllä paremmin hoitaa virastoasioita espanjaksi kuin jutella niitä näitä tai kertoa itsestäni tai perheestäni, harrastuksistani tai edes Suomesta. Tuollaisten aiheiden sanasto on minulla aivan lapsen kengissä vielä. Mutta kun lähtee rohkeasti vain hoitamaan asioita, niin kyllä ne siitä lutviutuvat.

Samoin suomalaisilla on käsitys, että kun täällä teke NIE-hakemuksen, sosiaaliturvailmotuksen, residenciat ym. niin putoaa välittömästi pois Suomen sosiaaliturvasta. Se ei pidä paikkansa ja noiden hankkimisesta ei ole mitään haittaa vaikka aikoisi olla vain muutaman kuukauden tai puoli vuotta kerrallaan Espanjassa. mistä lie tälläiset väärät käsitykset on lähteneet liikkeelle, en tiedä, mutta moni on näemmä tänne tullut vain "lusmuilemaan". Kuitenkin mm. Kelan sivuilla on selvät ohjeet miten pitää toimia. Mutta käytännössä tiedonkulku EU-maiden välillä on hyvin hidasta ja onnetonta vielä tänäkin päivänä, koska järjestelmät eivät ole yhtenäiset.

Toki samat edut kutakuinkin saa Kelan Eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla, mutta sekään ei kata kaikkea. Kumman maan sosiaaliturvaan kuuluu niin on sidoksissa aivan siihen, missä maassa on kirjoilla. 

Suomen sosiaaliturvasta putoaa pois kun asunut pois maasta yli vuoden. Ja tänään kysyin tuolla virastossa, että ilmoittaako he tiedon Suomeen vai tarvitseeko minun ilmoitta itse. Vastaus oli, että yksikään virasto ei lähetä mitään paperi ilman että joku pyytää sitä.

Ja kertauksena vielä:

NIE = paikallinen veronumero, jota tarvitaan vähän kaikessa jos aikoo jotakin hankkia, oli sitten kyse puhelimesta, autosta, asunnon ostosta... Sillä maksetaan tuloista ja omaisuudesta verot Espanjaan. ilman sitä ei voi verotustaan siirtää pois Suomesta.

Número de seguridad social = paikallinen sosiaaliturva, jonka mukaan kertyy työssäkäyvälle eläkkeet, työttömyysvakuutusmaksut, jne. mahdollistaa kaikki samat edut kuin paikallisilla on. mm. lääkärin kirjoittamat sairauden hoitoon liittyvät lääkkeet voivat olla ilmaisia ja sairaanhoito on ilmaista sellaisissakin tapauksissa missä oma vakuutus ei enää korvaa. 

Residencia = pysyvä oleskelulupa. ilman sitä ei välttämättä saa hankittua mm. kuukausikorttia joukkoliikenteeseen. Tosin se on kaupungista riippuvainen juttu.

Mutta kaiken kaikkiaan... helpompi täällä on ollut asioita virastossa hoidella kuin Suomessa. Ainakin vielä toistaiseksi. :D paljon ehkä saan anteeksi jo sillä, että edes yritän puhua espanjaa vaikka oikein ei menisikään. :) Täällähän kun on toki olemassa lait, mutta nekin menee vähän ihmisen mukaan. Ja virastoasioiden hoitaminen on opa miellyttävää näin kesähelteellä, koska virastot ovat hyvin ilmastoituja ja pääsee hetkeksi viileään paikkaan.