Bonukset puhuttaa taas. 

Yleensä mediassa kun puhutaan bonuksista niin puhe on nimenomaan yritysjohdon huikeista bonuksista. Tänään kuitenkin uutisissa oli toisin ja olikin puhe nimenomaan Ruotsin Lidlin myyjien bonuksista. No ihan tavattomiahan eivät tosiaan tälläiset tavan rivimyyien bonuksetkaan ole. Itseasiassa ne ovat nykään hyvinkin yleisiä. :)

Vaan usein saa huomata, että eri käsitteet jostain syystä menee ihmisillä pahastikin sekaisin. Jopa sellaisilla ihmisillä, jotka ihan työkseen ovat erilaisten TES:ien ja työlainsäädännön ja palkkioiden kanssa tekemisissä. 

Joten... mietinpä vähän taas eri sanoja:

takuupalkka; monelle unelmasana. Ja nykyään yleinenkin. Vaan niin väärin ymmärretty. 

Takuupalkka tarkoittaa nimenomaan sitä, että sinulle maksetaan vähintään takuupalkan mukainen summa vaikka kriteerit ei täyttyisikään. Ja kriteerien täyttyessä takuupalkka korvaantuu muulla palkkiojärjestelmällä, yleensä provisioilla. Provisioita ei siis lasketa takuupalkan päälle. Palkka on joko tai.

Takuupalkka usein sekoitetaan pohjapalkkaan. Vaikka kyse on kahdesta aivan eri asiasta. Pohjapalkka on palkka jonka saamiseksi on olemassa kriteerit. Myyntialalla se on joko aktiivisuuteen, työaikaan tai tulokseen sidoksissa. Tai kaikkiin niistä. Ei ainakaan minulla ole koskaan tullut vastaan paikkaa jossa olisi sanottu, että pohjapalkka maksetaan silti vaikka tulisin paikalle vain juomaan kahvia. Tosin silloinkin minua vähintään velvoitettaisiin sapaumaan paikalle, mutta kyllä rahan eteen aina pitä jotakin tehdä.

Provisiot. Ne ovat monelle myyjälle hyvinkin tuttuja. Itse olen suurimman osan urastani ansainnut koko palkkani provisioina. Provisio tarkoittaa myydyn tuotteenpalvelun arvosta tiettyä prosenttiosuutta joka maksetaan myyjälle. Hyvin yksinkertaista, eikö? Se tarkoittaa myös sitä, että joka ikinen kuukaisi aloitat aina nollilta. Jos et saa päivän aikana mitään myytyä, niin siitä ei tule myöskään provisioita. Hyvin kysinkertaista, 0:n kertotaulu.

Monelle tämä on tänä päivänä kauhistus. MUTTA: Niin pitkään kuin itse olen alalla ollut, niin pitkäikäiset ja hyvät myyjät haluavat nimenomaan mieluummin puhtaan provisiopalkkauksen. Ja ihan sen takia, että tietävät sillä ansaitsevansa huomattavasti enemmän kuin pohjapalkka + provisio tai takuupalkka + provisio-mallilla.

Uusin innostus on ollut nyt nämä bonukset... Ihan tosiaan rivimyyjilläkin, mikä minusta sinänsä on hyvä, mutta kun ei välttämättä aina ymmärretä mikä bonus on. Yhä useammin olen myyntipuolella törmännyt työpaikkailmoituksissa palkkiomalliin "pohjapalkka+bonus". Ei muuta. Kuulostaa hyvältä, MUTTA

Bonus on hyvän miehen lisä. Sen saamisene liittyy aina jotakin tavotteita. Joko tulokselliset tavoitteet tai laadulliset tavoitteet tai sekä että. Hyvän miehen lisää ei tarvitse maksaa jos kriteerit ei täyty. Bonusjärjestelmän purkaminenkin on täysin laillista ja se ei ole mikään palkan alennus, koska bonus ei ole samanlainen työstä saatava palkkio kuin provisio. Provisioita ei voi taas muuttaa yksipuoleisesti. 

Eli kun niitä työapikkailmootuksia lueskelee ja katselee, tai haastattelussa juttelee palkoista, niin nämä kannattaa muistaa. Iha nväärinkäsitysten välttämiseksi.