Nonni... tämä on taas tätä. 

Selvittelin lastne kouluasioita ja tarvittavia papereita Espanjaan. Ja että miten kouluun ilmottautuminen käytännössä tänä päivänä menee. Ja yllätys olikin melkoinen.

Noin VUODEN olen yrittänyt selvittää asioita netin kautta. Ja englanniksi taikka suomeksi on todella vähän tietoa saatavilla ja ensin alkuun en tietenkään osannut oikeilla hakusanoilla hakea tietoa espanjaksi. Laittelin viestiä suurlähetystöön ja konsulaattiin, kyselin kouluilta ja kuuntelin niitä oilla on kokemuksia...

ja siis alkuperäinen kysymykseni kuului näin:

ONKO ESPANJASSA KOULUPAKKO JOKA VELVOITTAA LAPSET OPISKELEMAAN FYYSISESTI KOULUSSA VAI VOIKO LAPSI OPISKELLA ETÄKOULUSSA ESIM. NETIN KAUTTA?

Uskomatonta, mutta KUKAAN ei edes Suurlähetystöstä osannut antaa selkeää vastausta - ei Suomen päästä, kuin ei myöskään Espanjan päästä. 

Matkalla ehdin jo kuulla - viimeseksi vasta pari viikkoa ennen paluutani Suomeen, että Espanjassa ON koulupakko ja ellei lapset mene kouluun, niin vanhempia voi odottaa jopa 3 kk vankeustuomio. 

No, että saan lapset kouluun, niin kerrottiin että tarvitaan NIE-numero, että saadaan paikallinen sosiaaliturvatunnus joka tarvitaan koululle. Ja niitä varten tarvitaan Suomesta virkatodistus joka on alkuperäisesti espanjaksi. No, kuulemma niitä Helsingin maistraatista saisi... tosin maistraatissa ei moisesta puhuta mitään, suomi, ruotsi ja englanti kyllä on tarjolla, mutta ei espanja.

No, tässä taas sen näkee... kuitenkin jo vuonna 1997 on Espanjassa ollut kokeilu kotikoulusta. Tulokset olivat hyvät ja kaikki osallistuneet olivat vallan tyytyväisiä järjestelyyn. Ja yhä edelleenkin kotikoululla on toimivat Facebook-sivut ja sen vähän mitä olen ehtinyt perehtyä asiaan, niin ilmeisen aktiivisetkin vielä.

Eli siis... lapsiani ajatellen vaihtoehtoja on monia:

Suomalainen koulu - jonka toiminta on vaakalaudalla kun opetusministeriö on päättänyt lakkauttaa ulkosuomalaisten koulujen tuet. Tosin koulusta en juuri hyvää ole kuullut ja se ei todellakaan ole ollut meillä vaihtoehtona mielessä.

Paikallinen koulu - joka on suurimmaksi osaksi maksuton, mutta terveydenhoitajan palvelut ja ruokailu on maksullista. Niin ja koulupuvut pitää hankkia, mutta ne eivät ole kalliita. Sitä kautta lapset pääsisivät kyllä hyvin nopeasti paikalliseen kuttuuriin ja saisivat kavereitakin. Kielitaito nyt on vähän niin ja näin, mutta kyllä se siinä kehittyy ja ihan päivittäinkin vielä. 

Suomalainen etäkoulu - tätä kautta on joka tapauksessa otettava äidinkielen tunnit, koska Espanjassa tuskin osataan opettaa suomea ja jo omalla kohdallani huomaan, että jopa äidinkieli rapistuu äkkiä vaikka käytänkin sitä työssäni!

Espanjalainen kotikoulu - tämä kiinnostaisi alkuun siksi, että voisimme rauhassa tavata ajan kanssa näitä espanjalaisia oppikirjoja ja päästä touhusta omaan tahtiin jyvälle.

Tai sitten näiden yhdistelmä... jokainen kouluärjestelmä vaatii vanhemmilta aktiivisuutta ja aikaa ja tukea lapselle muutokseen. Ja okaisessa vaihtoehdossa kukkaro kevenee jonkin verran, mutta ei sentään niin paljon kuin täysin yksityisessä koulussa.

Yksityisten koulujen hinnoissakin on eroja. Esim. Mantereen puolella pari vuotta sitten selailin kansainvälisten koulujen sivuja (en nyt kyllä muista kouluja) ja hinnat olivat noin 10 000 - 12 000 e/lukuvuosi/lapsi. Eli ei mitään halpaa lystiä ollenkaan. Voisin kuvitella että lukuvuosimaksut tuskin ovat parin vuoden aikana romahtaneet rajusti. Kuitenkin Kanarialla yksityisen kansainvälisen koulun lukuvuosimaksut olivat 4000 - 5000 e/lukuvuosi/lapsi.

Kuitenkaan koulun hina ei kerro vielä oikeasti mitään koulun opetuksen tasosta. Se riippuu täysin koulun henkiökunnasta. :) Ja vaikka päätyisimme johonkin etäkouluratkaisuun, niin siitä ei ilmeisestikään voi seurata minulle vankeutta. :D